Praktijkaccreditatie 2018

 23/04/'18

Wij hebben onze praktijk aangemeld om in aanmerking te komen voor praktijkaccreditatie. Als de praktijk het certificaat krijgt betekent dat dat onze zorg voldoet aan de laatste eisen voor goede huisartsenzorg. Zie ook: 

https://npacertificering.nl/patiënt/ .  U kunt mogelijk gevraagd worden om mee te doen aan een enquête. De assistente kan u e.e.a. toelichten. U kunt ook zelf aangeven dat u een enquêteformulier wilt invullen.

Griepepidemie 2016

De griepepidemie duurt nu al 10 weken en is nog niet helemaal over ( op 1 april 2016 geschreven)! Ook zijn er de afgelopen maanden veel mensen met een ernstige luchtweginfectie geweest. Bijvoorbeeld een longontsteking. Er zijn ook behoorlijk wat mensen met ernstige luchtweginfecties opgenomen geweest bij de longartsen. Voor de luchtwegen was dit een pittig wintertje!

Er wordt gesproken over een milde epidemie. Als u meer van deze getallen wilt zien ga dan naar: www.nivel.nl/griep/

Als u twijfelt of u of uw kind griep heeft, neem dan gerust contact met ons op

Geslaagd, dd 15- 06-2013

Na twee jaar ben ik eindelijk geslaagd voor de opleiding "Erkend Palliatief Consulent".  Pallium is warme mantel en biedt bescherming voor wie dat nodig heeft.

Gisteren waren mijn vrouw Ingrid en mijn dochter Nienke in Beekbergen (plaats waar UvA bijeenkomt) voor de officiële uitreiking. Nienke had de dag daarvoor haar diploma voor de Havo met hele mooie resultaten gehaald. Ik ben trots op haar.

Palliatieve zorg is er voor dat als het met u slecht gaat en u erg ziek wordt er een dokter is die u professioneel terzijde kan staan. Die pijn kan verzachten. Die angst/delier kan verminderen. Die u in deze moelijke eindfase comfortabel kan begeleiden. Samen met uw familie en de andere mantelzorgers. Doodgaan hoort bij ons leven, maar het zou ons troost bieden als wij weten dat de scherpe kantjes er een beetje af kunnen gaan.

Nawoord van mijn portfolio:

Dankbaar , dat is het woord. Dankbaar dat ik zoveel heb leren kennen. Dat ik zo velen heb leren kennen.

Gedurende de afgelopen twee jaar heb ik een aantal thema-avonden gehouden. O.a. voor de apothekers over palliatieve sedatie en ook een FTO over misselijkheid en braken. In het hospice 'De Wingerd' heb ik 3 thema-avonden verzorgd. Delier, hersentumorenen, spirituatileit.

Spirituatiteit vond ik spannend, want ook zuster Trijntje van de zusters Diaconessen zou aanwezig zijn. Zuster Trijntje die de patiënten in het hospice bezocht. Vaak was het enige wat zij deed naast de patiënt zitten en 'aanwezig' zijn. Praten als dat gewenst was. Bidden als daar behoefte aan was. Maar... met een fijn gevoel voor de 'innerlijke ruimte van de ander ( Carlo Leget).'

Ik begon mijn thema-avond met een moment van stilte. En vroeg aan de ruim 25 aanwezigen te bedenken welke  rol stilte in hun leven betekende. Na deze stilte kwam iedereen aan het woord . Het meest en intens werd er geluisterd naar zuster Trijntje. "Ik neem iedere dag mijn moment van stilte, sprak zij en keek rustig iedereen van de groep aan. De groep was onder de indruk. Dit was het dus : "Simplex sigillum veri". Het zat hem in de waarheidsgetrouwe attitude. In de vanzelfsprekendheid. Het eerlijke. Zij bereikte ook direct onze innerlijke ruimte. Zuster Trijntje hoefde niet zoveel te zeggen. In haar stilte zocht zij de intimiteit met haar Schepper. Tot ver in de zeventig was zij en bleef patiënten bezoeken en troosten. Wij schrokken dat zij onverwachts in januari 2013 in haar slaap zonder lijden was overleden.

Ik was Carlo Leget vergeten te bedanken. Zijn boek : Van Levenskunst tot stervenskunst" is van grote invloed op mijn denken en handelen. Ik luister bewuster naar een patiënt en probeer zijn/haar innerlijke ruimte te vergroten.

En ik was zuster Trijntje vergeten. Dank je wel zuster Trijntje voor je eenvoud.

"Simplex sigillum veri" : Eenvoud is de kunst van het ware.

 

 

"Plofkop" dokter De Jong dd. 1 juli 2013

Het is u opgevallen dat mijn gezicht op dit moment te dik is. Dat hoor ik uit uw reacties en warme belangstelling. Ik vind het belangrijk u in grote lijnen uit te leggen hoe het met mij gaat. In de eerste plaats: het is gelukkig niets ernstigs en het is goed behandelbaar. Het is begonnen in februari van dit jaar dat ik een forse dosis prednison nodig had voor mijn longen. Die zijn snel hersteld, maar helaas ( gelukkig is dat zeldzaam) kreeg ik als complicatie door de prednison het 'syndroom van Cushing'(www.nvacp.nl ). Daarna is mijn bijnierschors te weinig lichaamseigen cortisol gaan maken wat o.a. tot vermoeidheid leidde. Gelukkig ben ik nu bij de endocrinoloog J. van Wijk te Ede onder behandeling en voel mij weer zo fit als een hoentje! Ik ben mijn praktijkmedewerkers ( Adri, Heidi, Dina, Geeke, Tineke en Sophia) erg dankbaar dat zij mij de afgelopen 4 maanden zo ondersteund hebben. Dus....maak u niet ongerust ; ik ben weer de oude, maar.......de 'plofkop' blijft nog een tijdje.

Samenwerken - 31 januari 2013

Onze praktijk gebruikt als symbool: de bij. Om precies te zijn : een werkster.

De meeste patiënten uit onze praktijk weten wel dat ik als hobby imker. Ik heb samen met mijn vriend Kees bijenvolken staan in Overberg en Achterberg op terreinen van de heer  W. van Ginkel (groenvoorzieningen). Een bijenvolk bestaat zomers uit zo'n 40.000 - 60.000 bijen. Het volk heeft één koningin, die de eitjes legt en daarnaast zijn er darren en werksters. De darren, de mannetjes doen eigenlijk niet zo veel. Vooral de werksters ( vrouwtjesbijen ) zijn erg druk. Een bijenvolk kan het alleen maar goed doen ( bijvoorbeeld veel broed hebben en veel nectar halen en opslaan) als er een optimale staat van samenwerking is. Dan 'werkt' het.

En zo zie ik ook onze praktijk. Vooral door goed met elkaar samen te werken krijgen wij een optimaal resultaat. Wij zijn nu met zeven medewerkers. Artsen, praktijkondersteuners en doktersassistentes. Dat is wel wat anders dan toen ik begon. Met één assistente.

Ik vind deze samenwerking belangrijk en ook erg stimulerend. Wij leren van elkaar. En....ik zou ook niet meer alleen willen werken.

Daar staat die werksterbij voor. Met elkaar willen wij goede zorg aan u geven. En dat doen wij graag!

Meer artikelen...

  1. Griepepidemie 09/01/'13
  2. .

Wij maken gebruik van cookies om de website goed weer te geven. ..

Ik accepteer de cookies op deze website.
Huisartsenpraktijk De Jong