Bart de Jong

In dit stukje schrijf ik iets over mijzelf en over hoe ik het huisartsenvak zie en ervaar.

Ik ben geboren in 1957 in Wassenaar. Mijn vrouw Ingrid en ik hebben drie kinderen: Maarten, Nienke en Paul. Ingrid is in Veenendaal werkzaam als logopediste. Mijn vrouw is voor mij een wezenlijke steun voor de uitoefening van mijn beroep als huisarts.

Na mijn middelbare schooltijd in Amersfoort heb ik geneeskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Tijdens mijn studie werkte ik een half jaar in het Northwick Park Hospital in Londen. Daar maakte ik kennis met een multiculturele samenleving. Er heerste in dit ziekenhuis een goede sfeer tussen mensen van westerse en niet-westerse achtergrond.

Toen ik 27 jaar oud was rondde ik mijn huisartsenopleiding af. Voor mijn komst naar Veenendaal nam ik waar als huisarts in Gilze-Rijen, Noord-Brabant. Begin 1986 startte ik in Veenendaal.

Het boeiende van het huisartsenvak ligt voor mij in de veelzijdigheid en de langdurige relatie die je met mensen kunt hebben. Zo heb ik in de eerste jaren nog bevallingen gedaan; kinderen die nu vaak alweer een eigen gezin hebben. Het mooie van dit vak is dat je steeds weer blijft leren. Leren van je collega’s , maar ook van u. Hoe u in het leven staat. Hoe u , als mens omgaat met de mooie zaken van het leven zoals bijvoorbeeld het aangaan van een nieuwe relatie of de geboorte van een kind. Of hoe u omgaat met de tegenslagen van het leven zoals ziekte en verlies.

Blijven leren: ik heb in juni 2013 de opleiding Erkend Palliatief Consulent ( Universiteit van Amsterdam) afgerond. In deze opleiding ligt het accent op kwaliteit van leven voor een patiënt die ernstig ziek is, bijvoorbeeld in het eindstadium van kanker.

Huisartsenzorg moet volgens mij laagdrempelig zijn: voor iedereen, ongeacht ras, geslacht, leeftijd, culturele achtergrond of sexuele voorkeur en ongeacht maatschappelijke status.

Na ernstig ziek te zijn geweest gedurende een periode in 2013-2014 heb ik in 2015 gewerkt in de huisartsenpraktijk in Ederveen bij mijn collega's Van Dijk en Dorresteijn. Weer met veel plezier! Vanaf 1 januari 2016 ben ik terug op de Prins Bernhardlaan 28.

Ik hoop dit mooie vak nog vele jaren uit te oefenen.

Bart de Jong

Wij maken gebruik van cookies om de website goed weer te geven. ..

Ik accepteer de cookies op deze website.
Huisartsenpraktijk De Jong